28 oct. 2013

Viata in Belgia - cu bune si cu rele

Ce imi place?

  • arhitectura
    Arhitectura in Bruxelles
  • parcuri mari si frumoase; se poate sta pe iarba in putinele zile in care nu ploua sau e frig! (diferenta fata de Romania, unde exista semnul "Nu calcati iarba" aproape peste tot)
    Poti sta pe iarba in parc
  • castele multe, viata la tara placuta si linistita, natura frumoasa. 
    Castel Belgia
    Castelul Lavaux St Anne in Belgia
  • e aproape UK, Germania, Franta...usor de calatorit
  • e interzis fumatul in pub-uri. Se sta pe trotuar pentru a fuma. Imi place la nebunie chestia asta. In Romania ma intoxicam mereu cu fum cand ieseam in vreun pub.
  • Soferii dau prioritate pietonilor (spre deosebire de Slovacia de exemplu, unde e destul de periculos traversatul, pentru ca se urca pur si simplu pe tine, iar pietonii nu par sa aiba niciun fel de drepturi)
  • Bruxelul e un oras cosmopolit, multi arabi, turci, spanioli, romani nu mai zic.., italieni, englezi. Toate natiile pamantului adunate in Brussel. Ceea ce intr-un fel e bine, deoarece nu exista sentimentul de a te simti ca un "strain". Desi.... 
  • O data pe an e Duminica fara masini si orasul e plin de biciclete. Super!
    Duminica fara masini in Bruxelles

Ce nu imi place?

  •  in ciuda faptului de a fi un oras cosmopolit si o tara "obisnuita" cu strainii..in realitate sentimentul e altul. Dupa 2 ani de trait aici, am ajuns sa simt ca nu sunt la mine acasa. Mi-e greu sa explic de ce, mai ales ca nu am talent scriitoricesc.
  • Gunoiul se colecteaza de 2 ori pe saptamana. Sacii de gunoi se aduna maldare la fiecare intrare de bloc in cele 2 zile atribuite colectarii.
  • Multi dintre belgieni sunt nesuferiti, nepoliticosi si aroganti. De asemenea sunt cateva exceptii de oameni minunati si agreabeli, de accea nu imi permit sa generalizez. Dar in general sentimentul tinde spre negativ. 
  • Belgienii sunt oameni, la fel ca si Romanii, multi la fel de ursuzi precum in Romania, cu cateva exceptii (ca si in Romania).
  • Cand spun ca sunt din Romania se vede o schimbare la fata.
  • am facut un stagiu la Medicina Interna intr-un mare spital din Brussel si am auzit niste lucruri care m-au facut sa plang: o colega belgiana i-a spus unei colege din Moldova "e ok, nu o sa imi furi din geanta, pt ca esti din Moldova, nu din Romania";o alta intamplare: secretara a facut un comentariu cand a intrat intr-o sala de curs "pfuu, aici miroase a romani". 
  • am fost intrebata de multe ori cum e in Romania si de fiecare data le-am povestit ca e foarte frumos, si ca nu tot ce vad si aud in media e adevarat.
  • Francezii spun despre belgieni ca sunt prosti si idioti. Cand am auzit acest lucru de la profa de franceza (care era din Franta) am catalogat-o instantaneu ca avand idei preconcepute. Acum insa tind sa ii dau dreptate. De ce? :
- strazi blocate cu saptamanile, lucrarile se desfasoara intr-un ritmul melcului schiop
- magazinele se inchid la ora 18:00 iar duminica totul e inchis si sufla vantul prin oras. Deci sambata ramane singura zi de cumparaturi (Va imaginati aglomeratia? pe strazi, in magazine, supermarketuri..NEBUNIE!!!!)
- semafoarele nu sunt absolut deloc sincronizate
- exista regula de dreapta in intersectii (ceea ce de multe ori ingreuneaza enorm traficul)
- viteza maxima pe autostrazi e 120km/h, dar se gaseste aproape zilnic cate un sofer care blocheaza traficul datorita vreunui accident
- multi nu semnalizeaza cand schimba banda si sar in fata masinii la mai putin de 50 de m
- multe alte motive, care nu imi vin in minte chiar acum. Voi actualiza pe parcurs
Parcul Cinquantenaire din Bruxelles si tunelul ce trece pe sub arc

Toate acestea fiind spuse, sunt mai multe avantaje decat dezavantaje si incerc sa profit la maxim de ele si sa traiesc clipa cum s-ar spune. Orice padure are uscaturile ei, trebuie sa incercam sa vedem frumosul cat se poate, chiar daca uneori e nevoie de un extra efort pentru a vedea partea buna :)
Am sa va las acum cu niste poze minunate pe care le-am facut in calatoriile mele prin Belgia



Poze din Belgia

Un comentariu:

Corina spunea...

http://photocory.com